Kladské pomezí - Broumovsko - Úpa (Cykloturistika.wz.cz)

Kladské pomezí

Broumovsko a Úpa

 

Další cesta za poznáním Kladského pomezí

6. - 8. srpna 2004

 

  Smírčí kříž ve Zdoňově 

 

Smiřice - Česká Skalice - Červený Kostelec - Stárkov - Česká Metuje - Teplice n/M

První den   (57 km)

V pátek, v den, který považuji za součást víkendu, se vydávám na další cestopisnou výpravu do kraje broumovského. Vjíždím do kraje protkaného skalami, členitostí terénu a krásami přírody, abych tak mohl vytvořit další díl "seriálu" putování česko-polským pomezím. V pátek cyklobus Hradec Králové - Adršpach nejezdí, a tak start je již ve Smiřicích a pěkně po svých. Projedu, spíše přetrpím nezáživnou trasu Smiřice - Česká Skalice (20 km) se zastávkou v cyklo prodejně v Jaroměři, protože defekt předního ráfku se mi zdá být už dost neúnosný. S prodavačkou jsme se nakonec usnesli na tom, že to centrovat už nepůjde a s tím šrotem jsem tedy pokračoval dál s vědomím, že snad dojedu živ a zdráv a po neděli si koupím v HK nové přední kolo.

Po 20 km jsem konečně opustil Českou Skalici a vjíždím do kopců před Červeným Kostelcem. Někde před Červenou Horou byl tak odporný puch z mršiny. Byla to urostlá srnka, kterou tu pravděpodobně někdo srazil autem. Odpočívala vyloženě na kraji příkopu. Trochu se mi zkazila chuť, ale v kopcích jsem na to rychle zapomněl. Z Červeného Kostelce (410 m.n.m.) cesta vede táhlým a citelným stoupáním až na začátek hřebene Jestřebích hor ve výšce 556 m.n.m. Následuje opět klesání do Stárkova (420 m.n.m.). Ze Stárkova je to znovu do pěkného kopečka s hezkým výhledem zpět na obec. Výstup končí na křižovatce silnic ve výšce 540 m.n.m. Odtud pokračuju malebnou vesničkou Česká Metuje do Dědova. Po 57 km se dostávám do cíle dnešního dne - Teplice nad Metují - kemp Kamenec. Tento kemp je mým tradičním ubytovacím místem na výpravách do tohoto kraje. Je tu ještě jeden kemp Bučnice, situovaný asi 3 km za Teplicemi v lesním prostředí směrem na Adršpach. Večer se v Teplicích n/M plánovaně setkávám s Tomášem, který vyrazil až v 16 hodin z Jaroměře po odchodu z práce.

Přejetá srnka Přejetá srnka Česká Metuje Předjel mě jeden uřícený cyklista, hurá, hurá, do toho Hotel Bouda na konci České Metuje - dobře a levně vaří, levné ubytování Kemp Kamenec v Teplicích n/M
Přejetá srnka Přejetá srnka Česká Metuje Strhaný cyklista Hotel Bouda Kemp Kamenec

 

 

Teplice n/M - Zdoňov  - Vernéřovice - Meziměstí - Otovice - Broumov - Teplice n/M

Druhý den   (67 km)

Druhý den byl opět vydařený jak počasím, tak i zážitky. Z Teplic n/M jsem se nejprve vydal po silnici směrem na Adršpach. Před Adršpachem jsem odbočil do Zdoňova. Nahoře před hraničním přechodem u chatového tábora, který leží na hřbetu Mirošovských stěn, jsem se dále vydal podél hřebene po žluté lesní cestou na Bukovou horu.

Hospoda a chatový tábor na hraničním přechodu pro pěší a cyklisty s polským Mieroszowem Na hranicích je chatový tábor s občerstvením (takřka celoročně) V chatovém táboře (bývalý pionýrský tábor) Ukazatel zpět dolů do Zdoňova a do Adršpachu nebo Teplic n/M Ukazatel na Bukovou horu Na Bukovou horu vede cesta lesem a je sjízdná i pro treková kola
Na hranicích Hranice Zdoňov Chatový tábor Příhraniční stezka Příhraniční stezka Směr Buková hora

 

Cesta lesem na Bukovou horu není nijak náročná. Terén je snesitelný i pro treková kola a vede souběžně s hřebenem Mirošovských stěn, takže stoupání či klesání je minimální. Vzhledem ke stavu předního kola jsem však na cestě musel být obezřetný. Tuším, že přes cestu byly občas vytvořené i nějaké odvodňovací žlábky. Po příjezdu na Bukovou horu (638 m.n.m.) si lze přečíst povídání o historii kříže smíření a částečně skrz stromy vidět do kraje směrem na východ. Od roku 2002 tu nově vznikla značená zelená stezka, která přímo zkracuje cestu do Teplic n/M na vzdálenost pouhých 4,5 km. To však není můj případ a pokračuju dál po žluté.

Na rozcestí u Bukové hory Buková hora 638 m.n.m. Výhled z Bukové hory na východ Historie kříže smíření na Bukové hoře Historie kříže smíření na Bukové hoře Nová zkratka do Teplic n/M - na návrat zatím ani pomyslet !
Rozcestí Buková hora Buková hora Výhled z Bukové hory Kříž smíření Historie kříže smíření Zkratka do Teplic

 

Po 2 km prudkého klesání opouštím les a dostávám se k dalšímu významnému bodu. Je to historické poutní místo Vernéřovická studánka (497 m.n.m.) Je tu kaplička z roku 1878 a usedlost. Taková samota na kraji lesa na severovýchodním úpatí Mirošovských stěn. Zde již žlutá stezka končí a na ní navazuje červená. Jedu tedy po červené, abych se dostal po chvíli do obce Vernéřovice. I zde je zajímavost v podobě ohromné letité lípy, na mapě a v průvodcích uváděné jako památný strom Vernéřovická lípa. Obvod kmene má 470 cm.

Poutní místo Vernéřovická studánka Rozcestníky u Vernéřovické studánky Vernéřovice Vernéřovice - ukazatelé do celého světa Památný strom - Vernéřovická lípa má obvod kmene 470 cm O Vernéřovické lípě
Vernéřovická studánka Rozcestí u Vern.stud. Vernéřovice Vernéřovice Vernéřovická lípa Vernéřovická lípa

 

Vernéřovická lípa je místem, kde opouštím turistickou červenou a dále se vydávám už po místní komunikaci do nedalekého Meziměstí. Provoz je tu minimální. V Meziměstí to již znám z předchozích cest (cestopisy Kladského pomezí), takže se ani moc nezdržuju ani zde neuvádím podrobné zajímavosti a jedu do Broumova tou severnější cestou přes Hynčice a Olivětín. Cílem není ani samotné město Broumov, ale krajina kolem řeky Stěnavy. Jedu po proudu řeky rovinatým úsekem do Otovic a následně až k hraničnímu přechodu s polskou vesničkou Tlumaczów. Trasa Meziměstí - Hynčice - Broumov - Otovice je součástí známé cyklotrasy č. 4020, zvané okruh Stolové hory (Góry Stolowe), s nejkrásnějšími výhledy zejména v polské části trasy. Zde na hranicích se otáčím a pomalu se vracím zpět nejkratší cestou přes Broumov, Jetřichov a Bohdašín do Teplic n/M. Tím dnešní den končí po 67 km nenáročné jízdy. Nesmím zapomenout ani na Tomáše, který si dnes zjevně zakládal na kvalitním spánku a chatku opouštěl před polednem. Rozhodl se vzhledem k pokročilé denní době nepodnikat žádné vzdálené výpravy, ale zato prozkoumat náročnější partie nedaleké osady Skály a plně využít funkcí horského kola. Vrátil se však potrhaný a dobitý jako pes se spoustou šrámů. Nejprve jsem si myslel, že ho napadli cikáni. Nakonec mi svůj příběh podrobně vylíčil večer na teplické pěší zóně s posezením před restaurací a vinárnou Sangria.

Příjezd do Broumova Broumov Otovice - most přes řeku Stěnavu Otovice - hraniční přechod Cyklotrasa - okruh Stolové hory Teplice n/M - vinárna Sangria
Broumov Broumov Otovice Otovice - hr.přechod Cyklotrasa č. 4020 Teplice n/M - Sangria

 

 

Teplice n/M - Adršpach - Chvaleč - Poříčí n/Úpou - Úpice - Česká Skalice - Smiřice

Třetí den   (78 km)

Vstáváme do posledního dne naší výpravy. Počasí je nadále slunné a vybízí k opuštění kempu. Dnes půjde sice o návrat domů, ale jistě nalezneme tu správnou cestu, která nám jej zpříjemní. Sbaleni a už ne nalehko, ale se všemi brašnami, sjíždíme z kempu Kamenec dolů na pěší zónu, abychom něco málo pojedli. Oslovili nás tu místní usedlíci před vinárnou a tak s nimi ještě usedáme ke stolku, nakonec se dovídáme spousta zajímavých věcí o zdejším dění.. Já jsem si mezitím skočil do info-centra pro nějaké turistické letáky, abychom mohli probrat tu optimální zpáteční trasu. Tomáš má v plánu ještě návštěvu zdejšího koupaliště. Má tam i nějaké známé. Loučíme se tedy a Teplice n/M opouštím směrem na Adršpach. Za Adršpachem se dávám nadále po silnici do prudkého stoupání téměř k vrcholu Krupné hory (705 m.n.m.). Následuje 11 km souvislého klesání přes Chvaleč a Petříkovice do Poříčí nad Úpou k mostu přes řeku Úpu. Další osud cesty je zcela jasný. Podél řeky Úpy až do České Skalice. Z Poříčí n/Ú do Úpice jsem to vzal ještě po místních komunikacích nejkratší cestou přes Bohuslavice n/Ú a Adamov. Není to však nutné - lze použít zajímavější, ale náročnější trasu č. 4090 přes Markoušovice. Z Úpice do Havlovic využívám zelenou cyklotrasu č. 4094. V Havlovicích je pěkná krytá dřevěná lávka (viz obrázek).

Teplice n/M - vinárna Sangria Sjezd z Krupné hory do Chvalče Poříčí nad Úpou Úpice - centrum Havlovice - odbočka Havlovice - krytý dřevěný most
Teplice n/M - Sangria Klesání z Krupné h. Poříčí nad Úpou Úpice Havlovice odb. Havlovice

 

Kousek za krytým mostem opouštím cyklotrasu 4094 a pokračuju po březích řeky Úpy po cyklotrase 4018 modré barvy, zvanou okruh Boženy Němcové. Jedná se o uzavřený okruh dlouhý 35 km a pravděpodobně jeho nejhezčí úsek je právě podél Úpy skrz Babiččino údolí a Ratibořice do České Skalice. Popisovaný úsek navíc patří mezi ty lehčí, protože stoupání tu prakticky neexistuje. Jede se podél Úpy, zpočátku kolem chat a zahrádek a potom zpevněnou cestou lesem. Potkal jsem většinou rodinky s dětmi, co si vyrazili na odpolední projížďku. Na některých vrávorajících tatíncích byla znatelná únava, ale lesní chládek je postavil do pedálů a nakonec se rozjeli. Po 6 km od Havlovic přijíždím ke Slatinskému mlýnu, dějišti literárního díla "U nás" od Aloise Jiráska.

Havlovice - krytý dřevěný most Havlovice - rozcestí Havlovice Slatinský mlýn Slatinský mlýn Slatinský mlýn
Krytý most Havlovice, rozcestí Havlovice Slatinský Mlýn Slatinský Mlýn Slatinský Mlýn

 

Ze Slatinského mlýna vede cyklotrasa stále podél Úpy do Babiččina údolí. Je tu pověstný Viktorčin splav, Staré bělidlo a Babiččin pomník. Nikdo tu už neječí. Je to spíše poutní místo turistů a zejména cyklistů. Za příznivých podmínek by se to dalo už od tohoto splavu sjet na člunu třeba do kempu na přehradní nádrž Rozkoš. Kdysi jsme se o to pokusili z Rozkoše proti proudu, ale uvízli jsme asi 1200 m před Viktorkou na mělčině a díky silnému proudu a mělké vodě to dále prostě nešlo.

Slatinský mlýn Slatinský mlýn Slatinský mlýn Prameny Haničky Viktorčin splav Staré Bělidlo
Slatinský Mlýn Slatinský Mlýn Slatinský Mlýn Prameny Haničky Viktorčin splav Staré Bělidlo

 

Otevírací dobu interiérů Starého bělidla lze vyčíst z obrázku. Návštěva mě ani neláká. Odrazuje mě komerční pojetí pověsti a první, co tu nezapomněli sdělit návštěvníkovi, jsou zákazy, byť jen omezení focení, natáčení a mobilního telefonu. Zkrátka zaplať, hoď na to v rychlosti oko a vypadni. Nerad bych památce a výběrčímu (NKP státní zámek Ratibořice) křivdil. Třeba stojí vstupné 15 Kč a právě vy, co to nyní čtete, mě v návštěvní knize upozorníte, že se mýlím, a já tuto kritiku ihned stáhnu. Stojí tu také Babiččin pomník se všemi členy party. Když budu po cyklotrase pokračovat dál, přijedu k zámku Ratibořice. Tady je už o poznání rušněji. Jsou tu stánky, hospody. Cesta dál pokračuje kolem Loveckého pavilonu do České Skalice.

Staré Bělidlo (otevírací doba) Staré Bělidlo Staré Bělidlo Pomník Babičky Ratibořice Ratibořice - celý okruh dokola
Staré Bělidlo (otevírací doba) Staré Bělidlo Staré Bělidlo Pomník Babičky Ratibořice Ratibořice dokola

 

V České Skalici cyklotrasu č. 4018 opouštím, neboť se stáčí opět na sever. Pokročila doba a již v podvečer je třeba zvolit přímý směr návratu tou nejkratší cestou přes Jaroměř do Smiřic. S Tomášem, se kterým jsem se loučil před polednem ještě v Teplicích n/M, se setkávám v Jaroměři. Využil sezónního cyklobusu Adršpach - Hradec Králové a v 18 hodin vystoupil v Jaroměři, Na špici. Spokojeně se vracím domů s příjemnými 202 km v nohách. Nezbývá než dodat: "cykloturisti, sejdeme se v Kladském pomezí ".

 

Použité mapy

Teplice n/M - Adršpach - Zdoňov -Buková hora - Vernéřovice - Meziměstí   Adršpach - Teplice n/M -  Dědov - Česká Metuje - Stárkov   Podél řeky Úpy z Úpice do České Skalice   Broumovsko s náhledem trasy

Teplice n/M - Adršpach - Zdoňov -Buková hora - Vernéřovice - Meziměstí

Adršpach - Teplice n/M -  Dědov - Česká Metuje - Stárkov

Úpice - Česká Skalice

( podél řeky Úpy )

Broumovsko

( celá  trasa )

 

 

Použité cyklotrasy

Okruh Stolové hory

Cyklotrasa č. 4020

Zvětšit

 

Úpice - Jívka

Cyklotrasa č. 4094

Zvětšit   Okruh Boženy Němcové

Cyklotrasa č. 4018

Zvětšit

 

Související odkazy

Výlet v roce 2005:                               Návrat na cykloturistiku:

  

 

 

  Návštěvní kniha  Otevřít návštěvní knihu

Další stránky o turistice naleznete na http://cykloturistika.wz.cz

Pište  turista@soukroma.cz               Volejte     777/856807   (SMS zde)      Počet přístupů    od 7.11.2004

 

V návštěvní knize můžete získat další postřehy cestovatelů a přidat váš vzkaz. Kniha je tu pro vás !

(C) Copyright   ART Studio JETRON    7.11.2004