Od Žacléře po Szczeliniec

Od Žacléře po Szczeliniec

18.- 20. srpna 2006

 

 

Měsíc srpen je od svého počátku chladný. Po 16 dnech s častými dešťovými přeháňkami a teplotami do 20 °C přišel teplý víkend s teplotami kolem 26 °C. V pátek jsem si sbalil nejnutnější věci, stan, spacák, připevnil na kolo a odpoledne vyrazil směrem na Broumovsko k polskému pomezí.

Pátek 18.srpna 2006:

Smiřice - Jaroměř - Česká Skalice - ATC Rozkoš  (23 km)

Z domů jsem vyjel v podvečer. Přespal jsem v kempu ATC Rozkoš u České Skalice.

Sobota 19. srpna 2006:

Horní Adršpach - Krupná hora - Chelmsko Ślaskie - Lubawka - Žacléř - Chelmsko Śl. - Libná - Zdoňov - Teplice n/M  (71 km)

Ráno jsem využil cyklobusu a vystoupil na konečné v Horním Adršpachu. Cílem dnešního výletu byl průzkum hraničního hřbetu a navštívit města Chelmsko Ślaskie, Lubawku a Žacléř. Jízda byla vedená převážně lesy po těžkých cestách a pro crossové kolo nevhodných. Navíc jsem s sebou vezl plnou výbavu, tedy stan a spacák se 2 bočními brašnami. Hned v úvodu cesty s cílem neztratit nadmořskou výšku a bez většího úsilí překročit státní hranice na teoreticky nejvhodnějším místě se ukázalo jako chybné rozhodnutí. Pouhé 4 km od Horního Adršpachu po silnici směrem na Chvaleč je horské sedlo pod Krupnou horou ve výšce 680 m.n.m. Odtud asi 400 m lesem je vedená státní hranice. Kolem je les, ale není tu žádná lesní cesta. Na mapě je zakreslená polská turistická stezka zelené barvy. Rozhodl jsem se stezku najít. Vnořil jsem se do lesů a po 10 minutách jsem ji objevil. Stezka je téměř nepoužívaná, zarostlá ostružiním a pro kolo naprosto nevhodná. Toto místo je opuštěné a nepotkal jsem široko daleko jediného houbaře. Cesta se mi zdála nekonečná. Prodíral jsem se ostružiním stezkou podél státní hranice až po 5 km jsem dorazil asi pod vrchol Skalky do oblasti CHKO Hraniční hřbet. Je tu malý dešťový rybníček u skály. Dál se cesta zlepšovala a na jednom příznivém místě jsem objevil lesní cestu, která mě dovedla na silnici u Chelmsko Ślaskie. Nelituju toho, neboť průzkum oblasti mi napověděl, kudy příště vést cestu, tak aby byla optimální s ohledem na vynaložené úsilí dostat se na polskou stranu. Mapy oblastí jsou k dispozici dole.

Po silnici jsem dál pokračoval do Lubawky, Královce a Žacléře. Navštívil jsem IV. ročník Jarmarku v Chelmsku.

Nelegální přechod hranic poblíž Krupné hory Důl Jana Švermy v Žacléři Jarmark v Chelmsku Ślaskie Jarmark v Chelmsku Ślaskie
Nelegální přechod hranic Důl Jana Švermy Žacléř Jarmark Chelmsko Ślaskie Jarmark Chelmsko Ślaskie

 

Na zpáteční cestě jsem využil legálního hraničního přechodu Chelmsko Śl. - Libná pro pěší a cyklisty.

Jarmark v Chelmsku Ślaskie K hraničnímu přechodu Chelmsko Śl. - Libná K hraničnímu přechodu Chelmsko Śl. - Libná Hraniční přechod Chelmsko Śl. - Libná
Jarmark Chelmsko Ślaskie K přechodu Chelmsko Śl. - Libná K přechodu Chelmsko Śl. - Libná Hr.přechod Chelmsko Śl. - Libná

 

Cesta je však pár kilometrů před Libnou nepříjemná, na cestě jsou velké ostré kameny a sjezd plně naloženého crossového kola do Libné je možný s velkou opatrností. Cestu využívají zemědělské stroje, místní a chataři.

Hraniční přechod Chelmsko Śl. - Libná Hraniční přechod Chelmsko Śl. - Libná Hraniční přechod Chelmsko Śl. - Libná Rozcestník před Libnou směrem od státních hranic
Hr.přechod Chelmsko Śl. - Libná Hr.přechod Chelmsko Śl. - Libná Hr.přechod Chelmsko Śl. - Libná Rozcestník před Libnou

 

Den jsem zakončil v Teplicích nad Metují v kempu Kamenec.

Rozcestník před Libnou směrem od státních hranic Kemp Kamenec v Teplicích n/M Kemp Kamenec v Teplicích n/M Kemp Kamenec v Teplicích n/M
Rozcestník před Libnou Kemp Kamenec Teplice n/M Kemp Kamenec Teplice n/M Kemp Kamenec Teplice n/M

 

 

Neděle 20.srpna 2006:

Teplice n/M - Police n/M - Suchý Důl - Slavný - Machovský kříž - Pasterka - Szczeliniec - Karlów - Kudowa Zdrój - Náchod   (65 km)

Z Teplic n/M do Police n/M silnicí s mírným klesáním. Z Police na Suchý důl cesta trvale a výrazně stoupá a to platí i dál nad Suchý Důl dokud se nevyjede na hřeben Broumovských stěn pod Božanovský špičák. Zde je odpočívadlo, rozcestník stezek. Místo nese název Pánův kříž a potud je cesta asfaltová, úzká. Od Slavného sem a dále platí zákaz vjezdu motorových vozidel.

Pánův kříž pod Božanovským Špičákem Pánův kříž pod Božanovským Špičákem Pánův kříž pod Božanovským Špičákem Pánův kříž pod Božanovským Špičákem
Pánův kříž Pánův kříž Pánův kříž Pánův kříž

 

Dále po červené je po 2 km Machovský kříž. Po kraji jsou rozesety církevní, ale zejména smírčí kříže, které připomínají mrtvé, soužití Čechů a Němců během války a krátce po ní.

Pánův kříž pod Božanovským Špičákem Machovský kříž Machovský kříž Machovský kříž
Pánův kříž Machovský kříž Machovský kříž Machovský kříž

 

Minulý rok tu byl otevřen hraniční přechod Machovský kříž - Pasterka pro pěší a cyklisty.

Machovský kříž Machovský kříž Hraniční přechod Machovský kříž - Pasterka (vstup do Národního parku Stolové hory) Hraniční přechod Machovský kříž - Pasterka (vstup do Národního parku Stolové hory)
Machovský kříž Machovský kříž Hr.přechod Machovský kříž - Pasterka Hr.přechod Machovský kříž - Pasterka

 

Národní park "Góry Stolowe" začíná hned při vstupu na polské území. Cesta mě vede do rekreační malé osady Pasterka s několika penziony a dále pokračuju silnicí kolem hory Szczeliniec do horského střediska Karlów na úpatí hory plné skal. Středisko leží ve výšce kolem 750 m.n.m.. Závěr neděle patří sjezdu 300 výškových metrů do Kudowy-Zdrój a dále do Náchoda. Odtud mě do Jaroměře odveze večerní cyklobus.

Hraniční přechod Machovský kříž - Pasterka (vstup do Národního parku Stolové hory) Szczeliniec wielki 919 m.n.m. (Hejšovina)    
Hr.přechod Machovský kříž - Pasterka Szczeliniec wielki    

 

Mapy  kraje a měst

Mapa celé trasy Hr.přechod Chelmsko Śl. - Libná Police n/M - Suchý Důl - Slavný Pánův kříž - Machovský kříž - Pasterka
Mapa celé trasy Hr.přechod Chelmsko Śl. - Libná Police n/M - Suchý Důl - Slavný Pánův kříž - Machovský kříž - Pasterka

 

Chelmsko Ślaskie - plán města Lubawka - plán města Krzeszów - plán města  
Chelmsko Ślaskie Lubawka Krzeszów  

 

 


(C) Copyright   ART Studio JETRON    2.9.2006